◎ E fa'afefea ona fa'aleleia e a'oga le saogalemu a'o fa'atuputeleina fana

O tupe teufaafaigaluega i faiga tau puipuiga ua siitia i le lima tausaga talu ai, e tusa ai ma se suʻesuʻega fou.Peita'i, e tele atu fa'alavelave fana i totonu o a'oga nai lo se isi lava taimi.
Ina ua avea Adam Lane ma puleaoga o le Aoga Maualuga a Haynes City i le valu tausaga talu ai, e leai se mea na mafai ona taofia le au osofaia mai le ulufale atu i totonu o le aoga, e tu i tafatafa o toga moli, se lafu povi, ma se fanuatanu i le ogatotonu o Florida.
I aso nei, o le aʻoga o loʻo siomia e se pa e 10 mita, ma o le ulufale atu i le lotoa o loʻo faʻatonutonuina e ni faitotoa faʻapitoa.E tatau i tagata asiasi ona oomi lefa'amalo faamaue ulu atu i le laulau i luma.E sili atu i le 40 mea pu'eata mata'ituina vaega taua.
O fa’amaumauga fou a le feterale na fa’amatu’u mai i le Aso Tofi, ua maua ai se malamalamaga i le tele o auala ua fa’amalosia ai le saogalemu o aoga i totonu o le lima tausaga talu ai, ona ua fa’amauina e le atunu’u le tolu o fa’alavelave fa’afuase’i i a’oga, atoa ai ma isi fana masani a a’oga.O mafuaʻaga o mea tutupu ua faʻateleina foi.
E tusa ma le lua vaetolu o aʻoga a le malo o Amerika o loʻo pulea nei avanoa i lotoa-e le naʻo fale - i le taimi o le aʻoga, mai le tusa ma le afa i le 2017-2018 tausaga aʻoga.E tusa ma le 43 pasene o aʻoga a le malo ua "fa'alavelave fa'afuase'i” po'o le leo leo e feso'ota'i sa'o i leoleo pe a tupu se fa'alavelave fa'afuase'i, mai le 29 pasene i le lima tausaga talu ai.E tusa ai ma se suʻesuʻega na tuʻuina mai e le National Center for Education Statistics, o se ofisa suʻesuʻe e fesoʻotaʻi ma le US Department of Education, 78 pasene o tagata e loka i totonu o latou potuaoga, faʻatusatusa i le 65 pasene.
Toeitiiti o le tasi vaetolu o aʻoga a le malo o loʻo lipotia mai e iva pe sili atu faʻataʻitaʻiga o le aveeseina i le tausaga, e faʻaalia ai o le saogalemu o se vaega masani o le olaga aʻoga.
O nisi o mea ua sili atu ona talanoa e uiga i faiga ua faʻatupuina foi ae e le o faʻalauteleina.E iva pasene o aʻoga a le malo na lipotia mai le faʻaaogaina o masini uʻamea, ma le 6 pasene na lipotia mai o loʻo faʻaaogaina i aso uma.E ui o le tele o aʻoga e iai leoleo o le lotoa, e naʻo le 3 pasene o aʻoga a le malo na lipotia faʻaauupegaina faiaoga poʻo isi tagata e le o ni puipuiga malu.
E ui i le mea moni o loʻo faʻaalu e aʻoga le faitau piliona o tala i le puipuiga, o le numera o faʻalavelave faʻafuaseʻi i fana i totonu o aʻoga e le o faʻaitiitia.I le faalavelave lata mai i Virginia i le vaiaso talu ai, na fai mai ai leoleo e 6 tausaga le matua o le vasega muamua na aumaia se fana mai le fale ma manuʻa tigaina ai lona faiaoga.
E tusa ai ma le K-12 School Shooting Database, o se poloketi suʻesuʻe e tulituliloa ai fana poʻo le faʻailogaina o fana i luga o meatotino a le aʻoga, e silia ma le 330 tagata na fana pe manuʻa i fanua aʻoga i le tausaga talu ai, mai le 218 i le 2018. O le aofaʻi o faʻalavelave, lea atonu e aofia ai mataupu e leai se tasi na afaina, na siitia foi mai le 120 i le 2018 i le sili atu i le 300, mai le 22 i le tausaga o le 1999 Columbine High School fana.E to'alua ni talavou na maliliu ai le 13 tagata.Tagata.
O le si'itia o le vevesi o fana i totonu o a'oga e o'o mai i le fa'atupula'ia lautele o fana ma maliu i le Iunaite Setete.I le aotelega, o lo'o saogalemu pea le a'oga.
O fana a le aʻoga "o se mea e matua seasea tupu," o le tala lea a David Readman, o le na faavaeina le K-12 School Shooting Database.
O lana siaki na faailoa mai ai le 300 o aʻoga na iai fana i le tausaga talu ai, o se vaega itiiti o le toeitiiti 130,000 aʻoga i le Iunaite Setete.O fana i le aʻoga e itiiti ifo i le 1 pasene o tagata uma na maliliu fana i le Iunaite Setete.
Ae ui i lea, o le faʻatupulaia o tupe gau ua faʻateleina ai le tiute i aʻoga e le gata i le aʻoaʻoina, fafaga ma aʻoaʻoina tamaiti, ae ia puipuia foi i latou mai le afaina.O faiga sili ona lelei e aofia ai fofo faigofie e pei o le lokaina o faitotoa o potuaoga ma le taofiofia o avanoa i aoga.
Ae fai mai le au atamamai, o le tele o faiga "faʻalavelave", e pei o uʻamea, ato faʻafafa, poʻo le i ai o ni leoleo faʻaauupegaina i luga o le lotoa, e leʻi faʻamaonia le aoga i le puipuia o fana.O isi meafaigaluega, e pei o mea pueata saogalemu po'ofa'alavelavefa'amau, e mafai ona fesoasoani e taofi sauaga mo sina taimi, ae e le mafai ona taofia le fana.
"E le tele ni faʻamaoniga latou te galulue," o le tala lea a Mark Zimmerman, faʻatonu o le Iunivesite o Michigan's National Center for School Safety, e uiga i le tele o puipuiga.“Afai e te oomiina leE taofifaamau, atonu o lona uiga ua uma ona fana pe faamataʻu e se tasi e fana.E le o se puipuiga lea.”
O le faʻaleleia atili o le saogalemu e mafai foi ona oʻo mai ma ona lava lamatiaga.O se suʻesuʻega talu ai nei na maua ai e faʻafa taimi e lesitala ai tamaiti aʻoga uliuli i aʻoga sili ona vaavaaia nai lo tamaiti aʻoga o isi ituaiga, ma ona o nei faiga, e mafai e tamaiti aʻoga i nei aʻoga ona totogi se "lafoga saogalemu" mo le faʻatinoga ma le faʻamalolo.
Talu ai o le tele o fana i le aʻoga o loʻo faia e tamaiti aʻoga o loʻo i ai nei poʻo le au faʻauʻu lata mai, o latou tupulaga e sili atu ona matauina le taufaamatau ma lipotia le taufaamatau, o le tala lea a Frank Straub, le faatonu o le National Police Institute's Center for the Prevention of Sexual Assault.
"O le toʻatele o nei tagata na aʻafia i mea e taʻua o leaks - na latou lafoina faʻamatalaga i luga o le Initaneti ona taʻu atu lea ia latou uo," o le tala lea a Mr. Straub.Na ia faaopoopo mai e tatau foi i faiaoga, matua ma isi ona vaavaai mo faailoga: o se tamaititi ua alu ese ma faanoanoa, o se tamaititi e tosoina se fana i se api.
"O le mea moni, e tatau ona tatou faʻaleleia atili i le faailoaina o tamaiti K-12 o loʻo tauivi," o lana tala lea.“Ma e taugata.E faigata ona fa'amaonia o lo'o e taofia."
"I le talafaasolopito atoa ma i nai tausaga talu ai, faatasi ai ma le faateleina o le numera o mea na tutupu, o le mea sili ona taatele o se fusuaga lea e oo atu i se fana," o le tala lea a Mr. Readman o le K-12 School Shooting Database.Na ia fa’ailoa le fa’atupula’ia o le fa’atupuina o fana i le atunu’u atoa ma fai mai o fa’amaumauga o lo’o fa’aalia ai le to’atele o tagata, e o’o lava i tagata matutua, o lo’o na’o le aumaia o fana i le a’oga.
Ua iloa e Christy Barrett, pule sili o le Itumalo o le Aoga Tuufaatasi a Hemet Kalefonia i Saute e tusa lava po o le a le mea na te faia, o le a le mafai ona ia aveesea atoatoa le tulaga lamatia o tagata uma i lana aoga itumalo e 22,000 tamaiti aoga ma le faitau afe o tagata faigaluega.28 aoga ma toetoe lava 700 maila faatafafa.
Ae sa ia taulamua e ala i le amataina o se faiga faavae o le lokaina o faitotoa i potu aoga uma i nai tausaga ua mavae.
O loʻo agaʻi atu foʻi le itumalo i loka faʻaeletoroni faitotoʻa, lea e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai soʻo se "suiga a tagata" poʻo le suʻeina o ki i se faʻalavelave."Afai ei ai se tagata faʻalavelave, o se tagata fana malosi, o loʻo ia i matou le malosi e poloka ai mea uma i le taimi lava lena," o lana tala lea.
Ua fa'atautaia fo'i e le au ofisa o a'oga su'esu'ega u'amea fa'afuase'i i nisi o a'oga maualuluga e fefiloi fa'ai'uga.
O nei masini i nisi o taimi e fuʻa ai mea e le afaina e pei o faila a le aoga, ma e leiloa auupega pe a le faʻaogaina masini.E ui na ia fai mai o osofaiga e leʻo faʻatatau i soʻo se vaega, na ia faʻaalia popolega lautele e faapea o le mataʻituina o aʻoga e ono aʻafia ai tamaiti aʻoga lanu.
"Tusa lava pe faʻafuaseʻi, o loʻo i ai le manatu," o le tala lea a Dr. Barrett, o lona pitonuʻu e tele lava le gagana Hispanika ma e toʻaitiiti tamaiti papaʻe ma uliuli.
O le taimi nei o aoga maualuga uma i totonu o le itumalo o loʻo i ai se faiga lautele mo le suʻeina o uʻamea i auupega.“O tamaiti aoga uma lava e uia lenei mea,” o lana tala lea, ma faaopoopo mai e leai ni auupega na maua i lenei tausaga.
Fai mai a ia, o lo’o iai fo’i faufautua i a’oga ta’itasi e feagai ma fa’afitauli o le soifua maloloina o le mafaufau o fanau aoga.A fa'aofi e tamaiti a'oga upu fa'aoso e pei o le "pule i le ola" po'o le "fana" i masini fa'aitumalo, e fa'aalia e polokalame fu'a e fa'ailoa atili ai tamaiti e mana'omia se fesoasoani.
O faʻalavelave mataʻutia fana i aʻoga i Parkland, Florida, Santa Fe, Texas, ma Uvalde, Texas, i tausaga talu ai nei e leʻi iʻu ai i le faʻateleina o le puipuiga, ae ua faʻamaonia, o lana tala lea.