◎ Toe fo'i i le A'oga ma Fa'amau Fa'amata'u: Fa'ase'e pe a uma Uvald

Na faamafanafana e Melissa Lee lana tama ma lana tama teine ​​ina ua uma ona sasa e se tamaititi aoga se aoga maualuga i le taulaga o Kansas City, ma manua ai se pule ma se leoleo sa i ai iina.
I ni nai vaiaso mulimuli ane, sa ia faanoanoa ai i mātua i Uvalde, Texas, o ē na faamalosia e tanu a latou fanau ina ua mavae le Fasiotiga o Me.Fai mai a ia ua "matua'i fiafia" ina ua ia iloa ua faatau e lana aoga itumalo se faiga mataala i le lotolotoi o le siʻitia o sauaga i aʻoga, e aofia ai le fana ma misa.O le tekonolosi e aofia ai se panic panic button poʻo se telefoni feaveaʻi e mafai ai e faiaoga ona logo le tasi ma le isi ma vili leoleo pe a tupu se faʻalavelave faʻafuaseʻi.
"O le taimi e taua tele," o le tala lea a Lee, o lana tama na fesoasoani e tapuni faitotoa o potuaoga ao ulufale atu leoleo i lana aoga ma fana.“Latou te mafaiaoomi se faamauma, lelei, matou te iloa o loʻo i ai se mea e sese, e te iloa, matua sese.Ona tuʻu ai lea o tagata uma i le mataala maualuga. ”
O nisi o setete o loʻo faʻatonuina pe faʻamalosia le faʻaogaina o le ki, ma o loʻo faʻatupulaia le numera o itumalo o loʻo totogia le sefulu afe tala mo aʻoga o se vaega o se fusuaga lautele ina ia saogalemu aʻoga ma puipuia ai le isi faʻalavelave.O le vevesi o tagata fa'atau e aofia ai fa'amatalaga u'amea, mea pu'e pu'eata, pa puipui o ta'avale, faiga fa'ailo, ato fa'afafa manino, tioata e le pulufana ma loka faitoto'a.
Fai mai le au faitio, o le a faia e le au ofisa o le aʻoga le auala e faʻaalia ai matua popole i gaioiga - soʻo se gaioiga - aʻo leʻi oʻo i le tausaga aʻoga fou, ae o lo latou faanatinati e ono faʻaalia ai mea sese.Ken Trump, peresitene o le National School Safety and Security Service, fai mai o le "safety theater."Nai lo lena, na ia taʻua, e tatau i aʻoga ona taulaʻi i le faʻamautinoaina o faiaoga e mulimulitaʻia tulafono faʻavae saogalemu, pei o le faʻamautinoa e le o tatala faitotoa.
O le osofaʻiga ia Uvalda o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa o le faʻailoga.Na fa'atino e le Robb Elementary School se app mataalia ma na tu'uina atu e le tagata faigaluega a le a'oga se fa'ailo loka ina ua aga'i atu le tagata fa'alavelave i le a'oga.Ae le o faiaoga uma na maua ona o le leaga o le Wi-Fi pe ona o telefoni na tape pe tuʻu i totonu o le kesi, e tusa ai ma se suʻesuʻega a le Texas Legislature.O i latou e faia atonu e le manatu mamafa i ai, fai mai le lipoti a le Fono Faitulafono: “E masani ona tuuina atu e aoga lapataiga e faatatau i tuliga o taavale a le Border Patrol i lea nofoaga.
"E mananaʻo tagata i mea latou te vaʻaia ma paʻi i ai," o le tala lea a Trump.“E sili atu le faigata ona faʻailoa le taua o le aʻoaʻoina o tagata faigaluega.O mea ia e le vaaia.O mea ia e tau le iloa ma le vaaia, ae e sili ona aoga.”
I le taulaga i Kansas City, o le faaiuga e faʻaalu le $ 2.1 miliona i luga o le lima tausaga i luga o se faiga e taʻua o CrisisAlert "e le o se tali faʻafouga," o le tala lea a Brent Kiger, Olathe Public Schools faatonu o le saogalemu.Fai mai a ia sa ia mataituina le faiga e oo lava i le fana i Olathe High School ia Mati ina ua uma ona fetaiai le aufaigaluega ma le 18 tausaga i le lotolotoi o tala o loo i ai sana fana i lana ato faafafa.
"E fesoasoani ia i matou e talisapaia ma vaʻavaʻai i ai e ala i le prisma: "Na matou sao mai lenei mea taua na tupu, o le a faapefea ona fesoasoani ia i matou?"O le a fesoasoani ia i matou i lena aso, ”o lana tala lea.“E leai se masalosalo i lena mea.”
O le faiga, e le pei o le Uvalde faʻalagolago i ai, e mafai ai e tagata faigaluega ona amata se loka, lea o le a faʻasalalau e ala i moli emo, faoa komepiuta a le aufaigaluega, ma se faʻasalalauga muamua e ala i le intercom.E mafai e faiaoga ona ki le faailo e ala i leoomi le faamaui luga o le pine e mafai ona ofuina a itiiti ifo ma le valu.E mafai fo'i ona latou vala'au mo se fesoasoani e fa'amuta se fusu'aga i totonu o le alatele po'o le tu'uina atu o fa'afoma'i fa'afuase'i pe a oomi fa'atolu e le aufaigaluega le ki.
Na taʻua e le tagata fai oloa, Centegix, i se faʻamatalaga e faʻapea o le manaʻoga mo CrisisAlert o loʻo faʻatupulaia e oʻo lava i luma o Uvalde, faʻatasi ai ma tupe maua konekarate fou e 270% mai le Q1 2021 i le Q1 2022.
O Arkansas o se tasi o muamua na faʻatinoina le paʻu paʻu, faʻasalalau i le 2015 e sili atu nai lo le 1,000 aʻoga o le a faʻapipiʻiina i se telefoni feaveaʻi e mafai ai e tagata faʻaoga ona vave faʻafesoʻotaʻi i le 911. i totonu o le atunuu .
Ae o le manatu na tupu moni lava ina ua uma le 2018 tele fana fana i Marjorie Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida.
O Lori Alhadeff, o lona afafine e 14-tausaga le matua o Alyssa sa i ai i tagata na afaina, na faavaeina le Make Our Schools Safe ma amata ai ona fautua mo le popole.Ina ua tatagi mai fana, sa ia tusi atu i lana tama teine ​​o loo i ai le fesoasoani.
"Ae o le mea moni e leai se faʻamau faʻafefe.E leai se auala e vave faʻafesoʻotaʻi ai le tulafono faʻamalosia poʻo faʻalavelave faʻafuaseʻi e oʻo atu i le vaaiga i se taimi vave, "o le tala lea a Lori Kitaygorodsky, o se failauga mo le vaega."Matou te manatu i taimi uma o le taimi e tutusa ma le olaga."
Na tali atu le au fai tulafono i Florida ma New Jersey e ala i le pasia o tulafono a Alyssa e manaʻomia ai aʻoga e amata ona faʻaogaina faʻalavelave faʻafuaseʻi.O aʻoga i le Itumalo o Columbia ua faʻaopoopoina foi tekinolosi faʻafefe.
Ina ua mae'a Uwalde, sa sainia e le Kovana o Niu Ioka Kathy Hochul se pili fou e mana'omia ai itumalo a'oga e mafaufau e fa'apipi'i fa'alogo leo.O le Gov. Oklahoma Kevin Stitt na tu'uina atu se fa'atonuga fa'atonu e vala'au ai a'oga uma e fa'apipi'i fa'amau fa'alavelave pe a le o fa'aaogaina.Na tu'uina atu muamua e le setete se fa'atupega i a'oga e fa'asoa ai polokalame.
Nebraska, Texas, Arizona, ma Virginia ua pasia foi tulafono ua ta'ua o le Tausia o a Tatou Aoga ia Saogalemu mo le tele o tausaga.
O lenei tausaga, na filifili foi aʻoga Las Vegas e faʻaopoopo faʻamau faʻafefe e tali atu ai i le galu o sauaga.O faʻamaumauga o loʻo faʻaalia mai ia Aukuso e oʻo i le faaiuga o Me 2021, e 2,377 osofaʻiga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o le itumalo, e aofia ai se osofaʻiga ina ua maeʻa le aʻoga na manuʻa ai se faiaoga ma tuʻituʻi ai o ia i le vasega.O isi itumalo ua faateleina le "toe foi i le aʻoga" faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai North Carolina's Madison County Schools, lea e tuʻuina ai foi fana AR-15 i aʻoga taʻitasi, ma le Houston County School District i Georgia.
O Walter Stevens, o le pule sili o le aoga i le aoga a tamaiti aoga e 30,000 a Houston County, na fai mai na faataitai e le itumalo le faatekinolosi o le panic button i aoga e tolu i le tausaga talu ai a o lei sainia se konekarate e lima tausaga, $1.7 miliona ina ia avanoa uma.fale..
E pei o le tele o aʻoga, ua toe faʻaleleia e le itumalo ana tulafono saogalemu talu mai le faʻalavelave i Uvalda.Ae na finau Stevens e le o le fana i Texas o le faʻamalosi lea mo le paʻu tele atu.Afai e lagona e tamaiti aoga le le mautonu, "o lona uiga e le o lelei le matou aoga," o lana tala lea.
E mataituina e le au popoto pe aoga le faamau e pei ona folafolaina.I nofoaga e pei o Florida, o le panic button app ua faamaonia le le fiafia i faiaoga.Mokanadi, faatonu sili o le National Association of School Resource Employees, na fesili pe o le a le mea e tupu pe a oomi se faailo sese pe oomi e se tamaititi le ki o le popole e mafua ai le le mautonu?
"E ala i le lafoina o le tele o tekinolosi i lenei faʻafitauli ... atonu na matou faia ma le le iloa se lagona sese o le saogalemu," o le tala lea a Kanadi.
O le vaega lea o lo o fai ma sui o le Senator Cindy Holscher o Kansas, e aofia ai se vaega o le Ola West County, lea e iloa ai e lana tama e 15 tausaga le tagata ola ola i Sisifo.A'o lagolagoina e Holsher, le Democrat, le fa'aopoopoina o fa'amau fa'alavelave i le itulagi, na ia ta'ua e na'o a'oga e le mafai ona fo'ia fa'alavelave fa'alavelave a le atunu'u.
"Afai tatou te faafaigofieina mo tagata ona maua fana, o le a avea pea ma faafitauli," o le tala lea a Holschel, o loʻo lagolagoina tulafono o le fuʻa mumu ma isi faiga e manaʻomia ai le teuina o fana saogalemu.E leai se tasi o nei faiga na iloiloina i le Republican-pulea faitulafono, o lana tala lea.
O faʻamatalaga o se ata i le taimi moni.*O fa'amaumauga e tuai ona le itiiti ifo i le 15 minute.Pisinisi fa'avaomalo ma tala tau tupe, fa'atauga fa'asoa, fa'amatalaga maketi ma au'ili'iliga.